Pfalz

Pfalz som tidigare kallades Rheinpfalz utgör ett åtta mil lång område, vilket gör det till Tysklands kvantitativt största vinområde. Området är landets näst största vinregion. Pfalz är ett mycket gammal vinområde och här odlades vin redan innan romarnas ankomst. Vinområdet följer Rhen och sträcker sig från Rheinhessen i norr och till Frankrike i söder. Vingårdarna ligger parallellt med floden Rhen men sträcker sig inte ned till dess stränder. Pfalz är uppdelad på två deldistrikt; Deutsche weinstrasse (Mittelhaardt) i norr och Südliche weinstrasse i söder. Deutsche Weinstrasse (”tyska vinvägen”) är 85 km lång och går genom vinodlingarna mellan Rheinhessen och Frankrike.

Klimatet i Pfalz är varmt och soligt och området kallas ibland för Tysklands Toscana på grund av detta. Vindistriktet har den högsta medeltemperaturen av alla de tyska vindistrikten på grund av det skyddade läget. Bergen omkring ger skydd mot kalla vindar och det är relativt regnfattigt. Jordmånen är varierad och här finns bland annat musselkalk, skifferlera, porfyr och granit. I det varma och gynnsamma klimatet trivs vinrankorna och druvor så som Riesling, Spätburgunder, Dornfelder och Grauburgunder odlas i Pfalz.

Tips!

För den som gillar att cykla eller vandra finns det många olika leder att ta längs Rhen. Rhen går genom dalgången ”Oberes Mittelrheintal” och är ett område som står med på UNESCO:s världsarvslista. Här finns borgar, byar och storslagna omgivningar att upptäcka.
Årligen anordnas vinfestivaler som äger rum i flera av de större städerna eller mindre byarna. Detta är ett måste för den vinintresserade.

Köpa kartan? Vi har startat ett samarbete gällande kartor. Här kan du hitta fler kartor. Winefolly