Toscana

Regionen Toscana ligger i mellersta Italien mellan Siena och Florens. Toscana gränsar mot Lazio i syd, Umbrien och Marche i öst, Emilia-Romagna och Ligurien i norr. Toscana är en världskänd vinregion med gamla anor. Etruskerna började odla vin i Toscana cirka 1000 år f Kr. De var duktiga både på vinodling och vinets framställning och Etruskerna handlade vin med Grekerna. Man har funnit väggmålningar som visar att Etruskerna även använde sig av vin i sina fruktbarhetsriter. Etruskerna var tidiga med att använda sig av vinkorken för förvaring av vinet. Under år 300 f. Kr. tog romarriket makten i Italien och romarna började plantera vinrankor över hela landet. Romarna började lagra vin på ekfat och använda sig av glasflaskor för förvaring av vinet. Vid Romarrikets fall (omkring år 476 e.Kr.) så ockuperades området av Longobarderna, en germansk folkgrupp. Longobarderna blev senare besegrade av frankerna omkring år 774. Då kyrkan och adeln ägde större delen av jorden hade de båda en betydande roll för den fortsatta vinodlingen. Under 1300- talet var handeln med vin betydande för regionen. På 1700 – talet drabbades Europa av årtusendets kallaste vinter vilket förstörde stora mängder av vinodlingarna, följden av detta blev att fler härdiga druvsorter planterades. Under 1860- tal drabbades Europa av vinlusen, phylloxera vastatrix, vilket även det skördade många vinodlingar. Det var först i mitten av 1900- talet som vinodlingarna hade återhämtat sig helt.

Jordmånen i Toscana är främst lera, grus och kalksten. De jordmånarna som anses ge bäst och smakrikast vin är Galestro och Alberese. Galestro är en skifferhaltig jordmån medan Alberese består av kalkstensjord. Klimatet i Toscana är varmt med medelhavstemperatur längs kusten. Längre inåt land förekommer istället inlandsklimat. Problem med torka kan uppstå vilket påverkar skörden av druvorna negativt, detta har gjort att odling på högre höjder har ökat.

I Toscana är Sangiovese den mest odlade blå druvan. Ofta blandas Sangiovese med Canaiolo Nero för att ge färg åt vinet. Även druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah odlas. Det är i DOC- och DOCG-viner tillåtet att ha en mindre mängd av dessa druvor, men vid större iblandning skall klassningen IGT istället användas. Till de gröna druvorna som främst odlas hör Trebbiano, Malvasia och Vernaccia di San Gimignano. I Toscana finns det åtta DOCG-distrikt: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Morellino di Scansano, Chianti Classico, Vernaccia di San Gimignano, Elba Aliatico Passito och Vino Nobile di Montepulciano. Det finns omkring ett trettiotal DOC- viner och sex med IGT beteckning i Toscana.

Chianti är en välkänd vinregion i Toscana som bland annat består av området Chianti Classico. Viner från Chianti Classico märks med den karaktäristiska tuppen ”Gallo Nero” på flaskans hals, vilket visar på att vinet kommer ifrån det ursprungliga vinområdet i distriktet. Vinområdet Chianti och Chianti Classico har DOCG status. Viner från Chianti anses vara enklare viner medan viner från Chianti Classico är kvalitetsviner med högre status. Vinerna görs främst av druvan Sangiovese med iblandning av Cabernet Saugvignon, Merlot och Pinot Noir. Från år 2006 är ljusa druvor strängt förbjudna att använda.

 

Tips!

I Toscana finns en fantastisk natur, en spännande historia och självklart massor av vinodlingar att besöka. För den mat och vin intresserade passar Toscana perfekt.

 

Kartan kommer ifrån https://shop.winefolly.com/collections/regional-wine-maps