Piemonte ligger i nordvästra Italien och är en vinregion som är känd för sin mat och sina viner. Huvudstaden i Piemonte heter Turin och är landets fjärde största stad. Piemonte är Italiens sjätte största vinregion och gränsar både till Schweiz och Frankrike. I Piemonte började man odla vin år 500 f.Kr. Invånarna i regionen Ligurien, söder om Piemonte, handlade vin med grekerna. Detta ledde till att man så småningom började odla vin i Piemonte för att skapa en lokal produktion. Romarna hjälpte till att stärka vingårdarna, men efter romarnas fall blev det en nedgång för vinodlingarna. Efter att fransmännen haft kontrollen började regionen återställas igen efter Napoleons undergång 1814. Furstehuset Savojen hade sedan sin makt över Piemonte och härifrån kom de italienska kungarna. På kungarnas gods producerades vin som redan då ansågs som exklusiva. Kungadömet upphörde när Italien blev en republik år 1946.

Namnet Piemonte betyder ”landet vid bergets fot” vilket inte är konstigt då regionen har Alperna omkring sig. Naturen i Piemonte är storslagen med berg, dalar, kullar och skogar. Klimatet är något kyligare med kalla vintrar och svala, dimmiga höstar. Detta gör att druvorna mognar långsammare. Under somrarna finns risk för hagelstormar vilket kan drabba vinodlingarna. Jordmånen består främst av kalkhaltig lera eller sand.

I Piemonte odlas främst de röda druvorna Nebbiolo, Barbera och Dolcetto. Vita druvor som odlas är bland annat Moscato och Cortese. Piemonte är känd för flertalet DOC, Denominazione de Origine Controllata, och DOCG, Denominazione de Origine Controllata i Garantita, viner. Dessa kvalificeringar ställer höga krav på bland annat vinodling och vinproduktion. Piemonte är sedan 2014 med på UNESCOs Världsarvslista, “World Heritage Site”.

Tips om Piemonte!

I Piemonte finns en oslagbar natur som man kan uppleva via vandringsleder, cykling eller varför inte skidåkning? Det finns många vinodlingar och gamla slott att besöka. Passa på att smaka på den exklusiva vita tryffeln; kanske under Alba White truffle Festival som pågår under oktober och några veckor in i november?

 

http://www.piedmont-foodandwine.com/news.php

 

Karta från https://shop.winefolly.com/collections/regional-wine-maps