Mosel

Mosel har sedan romartiden räknats som Tysklands främsta vindistrikt. Här har man kunnat spåra vinodling redan för 2000 år sedan. Det var romarna som tog med sig vinet och konsten att odla vin till Mosel, vilket gör att det idag inte finns många platser utan vinrankor. Det var med hjälp av ett vinskepp som romarna transporterade vinet till Mosel. Det finns idag en kopia av detta skepp vid namn ”Stella Noviomagii” som kan besöka i byn Neumagen-Dhron.

Mosels vinområde har sin början strax söder om staden Trier och mynnar ut i Rhen vid Koblenz i norr. Till Mosel förankrar sig bifloderna Saar och Ruwer. Mosel räknas till det femte största vindistriktet i Tyskland. Det officiella namnet på vindistriktet är Mosel, vilket infördes augusti 2007, tidigare kallat Mosel-Saar-Ruwer. Området omkring Mosel är uppdelad på fem deldistrikt; Zell, Bernkastel, Saar-Ruwer, Obermosel, och Moseltor.  De bästa vinerna är de som kommer från Bernkastel och Saar-Ruwer. Byn Bernkastel-Kues är känd för sina viner i vinområdet ”Doctor”, läget är tillräckligt bra att det klassas som ” Erste Lage”, motsvarande franska Grand Cru. Sägnen säger att Triers ärkebiskop Boemund II var dödsjuk, men tillfrisknade efter att druckit av ett Bernkastel-vin varav han har utropat: ”Den bäste doktorn växer i en vingård i Bernkastel”.

Vinrankorna i Mosel odlas på branta sluttningar och höga höjder, där gårdarna är belägna 100 -285 m över havet. Högt upp på sluttningarna består jordmånen helt av skiffer. Däremot förekommer det lerjordar i dalbottnarna. Vinrankorna som växer på de branta sluttningarna skördas med hjälp av linbanor då det är för brant att bära ner korgarna med druvor. Vinerna från de branta lägena med skifferjord räknas som några av Tysklands bästa. Söderläge ger mest sol och dessa vingårdslägen ger också de bästa vinerna. Områdena kring Mosel är typiska Rieslingdistrikt. Vinerna är lätta, fruktiga, eleganta, friska och har en ton av skiffer. Druvan Elbling odlas mer i de västra delarna och ger ett lätt och mustigt vin som även förekommer som mousserande.

Tips!

I oktober hålls det en vinfest i den tyska vinbyn Piesport vid Mosel. Här har man funnit rester av en romersk vinanläggning som nu är återskapad och varje år firas det med en festival här. Människor samlas och det trampas vindruvor till glada tillrop. Vinbyn Piesport är speciell eftersom det är här man har grävt fram den största och mest fullständiga romerska vinanläggningen i norra Europa.

Kartan kommer ifrån https://shop.winefolly.com/collections/regional-wine-maps