Champagne

Champagne är ett vindistrikt i Frankrike och är det nordligaste av Frankrikes stora vinområden. Vinregionen är världskänt för sina mousserande viner, champagner. Det är enbart viner från detta område som får kalla sig champagne. Vindistriktet kan delas in i fem vindistrikt; Montagne de Reims, Vallée de la Marne och Côte des Blancs, och dels Côte de Sézanne och Côte des Bar (Aube). Det var i slutet på 1600 – talet som den första champagnen tillverkades, detta trots att det odlats vin här sedan romartiden.

Historian bakom vindistriktet går tillbaka till abboten Dom Pèrignon vid klostret i Hautvillers. Han studerade olika druvor, blandningar av druvsorter från olika växtplatser (cuvees) och vinodlingstekniker. Som förste person i regionen pressade han ett fullvärdigt rödvin och ett vitt vin ur blå druvor. Han var även den som började använda sig av kraftigare glasflaskor med kork, vilket gjorde det möjligt att buteljera och transportera mousserande viner. Men det var tack vare en källarmästare på Veuve Clicquot som omsättningen av champagne fick fart. Denne uppfann en träställning med vinklade hål, pupitre, som flaskorna förvarades i vid remuage (en process där champagneflaskorna vrids och gradvis vänds i sina pupitres. Detta görs för att få ned bottensatsen i flaskhalsen). Här kom även metoden med en andra jäsning in; vinet blandas till en cuvée efter första jäsningen och därefter tillsätts ”liqueur de tirage” (en lösning på vin, rörsocker och jäst) och vinet fylls på flaskor för en andra jäsning. Det är den andra jäsningen som skiljer framställningen av champagne från enklare mousserande viner.

Vinodlingarna i Champagne ligger på sluttningar och vilar på en tjock, vit kritgrund, Belimnita quadrata eller Micraster chalcs. Grunden gör att vinrankans rötter måste söka sig långt ner för att finna näring och mineraler. Kullarna i distriktet hjälper vinrankorna med att dra åt sig fuktighet, dränera och hålla värmen under natten. Då Champagne är beläget långt norrut finns flera saker som kan ställa till det så som kalla vintrar, vår frost och varierad temperatur. Det flesta Grand Cru områdena är dominerade av Belimnita quadrata. Champagne framställs av druvorna Chardonnay (grön druva), Pinot noir och Pinot Meunier (blå druvor). Om champagnen enbart är gjort av blå druvor kallas det för Blanc de Noirs. Är champagnen däremot tillverkad av chardonnaydruvan heter det Blanc de Blancs.

 

Tips!

Här kan man besöka champagnehus och vingårdar för att uppleva tillverkningen av de populära bubblorna. Det är mycket vacker natur med många små byar och delikatessbutiker att njuta av. Varför inte hyra en cykel och ta sig runt med?

 

För mer kartor gå till https://shop.winefolly.com/collections/regional-wine-maps