Merlot

Merlot anses vara nära besläktad med druvsorterna Cabernet Sauvignon och Carmenere. Dock tror man att de första Merlot druvorna kommer ifrån Cabernet Franc. Merlot har sin historia i Bordeaux. År 1784 gjorde en tjänsteman i Bordeaux ett register över viner som gjorts av de olika druvorna och det är här den första existensen av Merlot har hittats. Merlot odlades mellan sekelskiftet och nittonhundratalet i Médoc. Det infördes ett förbud från den franska vinmyndigheten att odla Merlot mellan år 1970 till 1975 på grund av förruttnelse som förstörde ett stort antal årgångar under 60- talet. Idag består hälften av vinodlingarna i Bordeaux av Merlot. Kända Merlotviner kommer ifrån medeltidsstaden Saint-Emilion och Pomerol. Druvan odlas även i Italien, Rumänien, Sydafrika, Australien och Kalifornien etc. 

Klimat och odling

Merlot mognar tidigt och de går från mogen till övermogen fas under mycket kort tid.  Merlot trivs i kalla jordar och leror med hög järnhalt. Druvorna är mycket känsliga för frost och med tanke på deras tunna skal är de känsliga för Botrytis Rot. Druvan ger vanligtvis stora skördar och plockas på hösten. 

Karaktär

Merlot är en liten, mörkblå druva med tunt skal. Merlot har lägre halter av tanniner och syror än Cabernet Sauvignon, men däremot en högre sockerhalt. För att få en bättre årgång av Merlot kan den behöva lagras mellan 10 till 20 år. 

Doft och smak

Merlot har en mjukare smak och framtoning än Cabernet Sauvignon. Det finns tre huvudvarianter av Merlot. Den första är ett mjukt, lätt och fruktigt vin med låg halt av tanniner. Det andra är av mer gravsyrlig, fyllig och fruktig karaktär och till sist ett kraftigt, vällagrat vin med hög halt av tanniner. Smak och doft som går åt det fruktiga hållet har inslag av hallon, blåbär, plommon och björnbär i sig. Även svamp, tobak, läder och oliver kan kännas i Merlot. Vid lagring på ekfat kan smaker så som vanilj, choklad, kola, kokos, valnöt komma fram. 

Passar till

Lättare Merlot viner fungerar utmärkt till pizza, grillat och pasta. Till en medelfyllig Merlot passar lamm, anka och nötkött och till de tyngre vinerna fungerar kryddiga rätter och sotad lax.