Riesling

Riesling druvan odlas främst i områdena kring Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein och Hessische Bergstrasse i Tyskland. Vad man tror utvecklades Riesling ifrån vinrankan vinifera silvetris, vilken växte i skogarna kring Rhen. Riesling genombrott var under 1600-1700- talet, men odlingen av druvan skedde redan på 1000- talet. Det första beviset på Rieslingvin har man dock funnit år 1435 i byn Ruesselsheim, då en greve handlat vinflaskor från den lokala vinkällaren. Odling av druvan sker främst i Tyskland, Alsace, östra Europa, USA, Kanada och de svalare delarna av Australien. Druvan betraktas som den kvalitetsmässigt främsta druvsorten i Tyskland. Alkoholhalten är oftast lägre och druvan är sötare än den som odlas i Alsace i Frankrike. Alsace är kända för sina Rieslingviner och är officiellt den enda region i Frankrike där druvan får odlas.

 

Klimat och odling

Druvan har en sen mognad, men är tålig för kyla och frost. Den trivs bäst i svalväxande områden. Rieslingdruvan påverkas mycket av området och jorden där den odlas.

 

Karaktär

Rieslingdruvan är blek i sin färg och har en ljus grön-gul ton. Druvorna är små, runda, mjuka med tjockt skal. Den långa mognadstiden gör att den utvecklar höga halter av socker, syra och extrakt. Druvan ger unga, fräscha viner som vinner på att lagras över tid.

 

Doft och smak

Beroende på vart druvan odlas skiljer sig smaken från mineralrik till fruktig karaktär. Inslag finns av blommor, honung och citrus. Dofterna går åt det fruktiga hållet av äpplen, aprikos, grapefrukt, persikor och exotiska frukter. Lagrade Rieslingviner har en doft av petroleum.

 

Passar till

Rieslingdruvan fungerar bra till fisk och skaldjur. Men även till asiatisk, thai och mexikansk mat. Även söta desserter, frukt och ost passar tillsammans med ett Rieslingvin.