Cabernet franc

Cabernet franc har sitt ursprung i Frankrike och kommer från arten Vitis vinifera. Druvan började odlas i sydvästra Frankrike under 1600- talet. Det sägs ha varit en kardinal vid namn Richelieu som tog med sig sticklingar till Loiredalen. Med hjälp av en abbot planterades och odlades vinplantor kring klostret, Abby of Bourgueil, och under 1700-talet hade druvan spridit sig till St Emilion, Pomerol och Fronsac. Druvan är både smakmässigt och genetiskt besläktad med Cabernet sauvignon och är vanlig i mindre mängd i bordeauxviner. Druvan odlas främst i Frankrike, Bordeaux och Loire. Cabernet franc odlas även i Italien, Chile, Argentina, Australien, USA, Östeuropa och Nya Zeeland.

Klimat och odling

Passar utmärkt i kallare klimat, då de knoppar och mognar tidigt. Då druvorna mognar tidigare är de mer mottagliga för att drabbas av frostskador. De trivs bra i olika typer av jordmån, men föredrar jord som är kalkhaltig eller sandig.

Karaktär

Cabernet franc är en mörkblå druva, näst intill svarta i sin nyans. Druvorna är små och skalet tunt. Cabernet franc har mer syra än Cabernet sauvignon. Vinerna rekommenderas att drickas inom en femårs period, dock är vinerna med högre kvalité utmärkta att lagra längre tid.

Doft och smak

Doften går åt körsbär, tobak, lakrits, hallon och gräs. Smaker som finns är röda frukter och bär så som hallon och plommon. Men även peppar, paprika och chili hittas.

Passar till

Passar till ljust kött så som fågel, lamm och gris. Men även till kryddiga rätter och ostar som till exempel camembert, feta och getost.