Ahr

Ahr ligger beläget längst i nordväst och är Tysklands näst minsta vindistrikt med en odlingsyta på cirka 500 hektar. Det var de franska munkarna som tog med sig den första vinrankan från sitt hemland och planterade här.

Vingårdarna ligger belägna längs floden Ahr som förenas med Rhen söder om Bonn. Den största delen av vinet som produceras här är rödvin och då framförallt Pinot Noir (Spätburgunder), men även Portugieser och den mer sällsynta Früburgunderdruvan. Några av Pinot Noir- vinerna klassas som de bästa i världen. Även vita viner odlas och då är det främst av druvan Riesling.

Vindruvorna växer på branta sluttningar ner mot floden Ahr och har en jordmån som består av skiffer. Tack vare den djupa Ahrdalen blir området skyddat mot kalla vindar vilket gör det möjligt att odla blå druvor såpas norrut. Söderläget ger druvorna mycket sol och skiffern lagrar värme som sedan avges till vinstockarna. Druvorna får alltså mycket värme och mineraler vilket gör området till ett idealiskt ställe att växa på.

 

Tips!

För den som är intresserad av vandring finns möjlighet att gå en vandringsled (Rotweinwanderweg, rödvinsleden) i Ahr som går längs hela dalen och förbi vinodlingarna med utsikt över floden. Nere i dalen finns genuina vinkrogar, vingods av högsta klass och prisbelönta vinodlare att besöka. Här finns även vinfester att besöka i Ahrweiler, Dernau och Mayschoss.

Kartan ifrån https://shop.winefolly.com/collections/regional-wine-maps