Världens enklaste fiskgryta

Detta är nog det enklaste och snabbaste sättet att tillaga fiskgryta på. Dessutom är den sagolikt god! Perfekt när man vill festa till det lite även på en vardag när tiden är knapp.

Servera med ett gott bröd, lite ost och ett glas vitt vin så är kvällen räddad.

Räcker till 4 personer.

 

  • 4 medelstora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 1 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk timjan
  • ½ msk basilika
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran (1 förpackning)
  • 150 g gröna ärtor (eller annat du gillar t.ex. broccoli, haricots verts)
  • 6 hg fisk t.ex. torsk och lax
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt och peppar

 

Skala och skär potatis och morötter i tärningar.  Strimla purjolöken och finhacka vitlök.

Fräs morötter och purjo i hälften smör, hälften olja några minuter i en gryta. Tillsätt vitlök, timjan, basilika, buljongtärning, tomatpuré och låt fräsa någon minut till. Därefter häller du i potatis, saffran, salt, peppar och vatten så det täcker grönsakerna (ca 8 dl). Låt sjuda under lock i 15 minuter.

Skär fisken i kuber (ca 3-4 cm) och tillsätt den, grädde och ärtor. Sjud några minuter tills fisken är färdig och smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Dekorera gärna med färsk timjan och lite oxalis. Klar att servera!