Udda druvor

Ibland köper jag vin för speciella tillfällen, eller vin som ska passa till någon särskild maträtt. Andra gånger går jag efter nyfikenhet och impuls – precis som med följande tre viner. De har inget annat gemensamt än att de sticker ut och är annorlunda på ett eller annat sätt. Kanske för att de på något sätt är nya för mig, eller för att man har använt sig av en för regionen ovanlig druvsammansättning. Men impuls eller inte, en baktanke finns det förstås alltid. Personligen så gillar jag att bli överraskad och att få en chans att fördjupa mina vinkunskaper genom att hitta nya sätt vin kan uttrycka sig på.

Ibland kommer jag hem med något fynd som det inte går att få någon som helst information om. Inte på nätet och inte i någon av alla de vinböcker jag samlat på mig. Det enda jag har att gå på är alltså den info försäljaren gav mig när jag köpte vinet. Och att han pratade danska lämnar ju ett visst utrymme för misstolkningar…
Så vad var det då jag kom hem med? Visst sa han väl att det var ett lätt vin? Nämnde han något om lagring eller var det redo att drickas? Och sa han verkligen att det passade till kalv och ljust kött? Suck…
Det är då jag undrar varför jag tvunget skulle försöka förstå danskan och inte frågade på engelska istället. Kanske för att jag så gärna ville förstå. Eller för att jag lite naivt tänkte att jag skulle kunna läsa på när jag kom hem istället. För alla vinproducenter har ju så bra hemsidor… Nej, just det, det hade jag visst glömt att de inte har. Och om de har det så står det ju bara på franska, spanska eller italienska… Och i de få fall det trots allt står på engelska så går det inte att hitta just det vin jag köpt.
Precis så.

Familjeegendomen Domaine Du Cellier Des Cray i Chignin, Savoie, har en del viner i sin portfölj, men om Suzanne 2016, gjord på den för mig okända druvan Mondeuse, finns ingen info. Det är som om vinet inte existerar. Ändå så står jag med flaskan i handen. Och ändå så betalade jag 200 danska kronor för det…
Så vad annat kunde jag göra än att gå på försäljarens ord i valet av mat (de ord jag trodde mig förstå) samtidigt som jag chansade på att vinet inte behövde lagras. En kyckling sattes in i ugnen på låg temperatur tillsammans med dijonsenap, öl och dragon. Några timmar senare serverade jag den till vinet som var lätt kylt (14 grader). Och den här gången hade jag nog hört rätt, för vinet var mycket riktigt av det lättare slaget med inslag av kärva bär och osötad tranbärssaft. Det matchade maten perfekt men gick också alldeles utmärkt att dricka på egen hand. Ett gott vin från en druva och region jag aldrig förut provat, och som jag gärna dricker mer av. Ett gott vin från en region varken svenskar eller danskar ännu fallit för. Om jag nu inte förvrängde de danska orden förstås. Men sökresultatet på Systembolaget talar sitt tydliga språk. Samma språk som dansken… Tur det finns andra vägar att gå…

Basis Zweigelt 2015 från Österrike och producent Matthias Warnung är nästa intressanta vin gjort av ytterligare en för mig ny druva: Zweigelt. Även detta vin köpte jag hos den svårbegriplige danske försäljaren i Köpenhamn (165 Dkr). Och förutom att också detta var ett mycket lätt vin berättade han att det var ett naturvin, ofiltrerat och med minimal mängd sulfiter. Något som jag faktiskt fick bekräftat på nätet. Matthias Warnung gör helt enkelt viner som han själv vill dricka och efter att ha smakat på Basis så kan jag inte annat än instämma. Detta är ett vin jag mer än gärna dricker både ett och två glas av. Och med bara 11% alkohol så slinker det lätt ner ett tredje glas också…
Basis bör, precis som föregående vin, serveras runt 14 grader och gärna till stekt gös med hollandaisesås. Men det går lika bra att dricka på egen hand med sina obefintliga tanniner och smak av surkörsbärssaft och röda bär.
Den där saftsmaken som inte riktigt är saft verkar vara ett genomgående tema hos lätta röda naturviner gjorda på lite udda druvor, och den är svårplacerad, men till slut så kom jag att tänka på körsbärsträden från min barndom och även om de inte kallas för surkörsbär så var det så jag minns dem. Som sura och lite kärva, men ack så goda.

Sist ut är ett vin från en för mig välbekant fransk vinregion – Touraine i Loiredalen. Druvan, Malbec, är också välbekant, men aldrig förr har jag hittat den i ett vin härifrån. I Loire är det som bekant Cabernet Franc som härskar. Just därför var jag tvungen att köpa Domaine des Grandes Esperances Supernova 2011 (179 kr) när jag hittade det under en av alla mina vinjakter på nätet (min favoritsyssla näst efter att prova vin). Hur skulle Malbec uttrycka sig här? En druva som kanske annars är mest känd i Argentina men också i Cahors, sydvästra frankrike. Skulle terroiren gå igenom eller skulle druvan ta mest plats?
Rimliga frågor förstås, lika rimliga som frågan om matval. Och gällande maten så föll valet på ryggbiff, grönpepparsås och en härligt krämig chèvrelasagne med grönkål. En bra kombination visade det sig. För på sätt och vis var det en chansning, jag visste ju ärligt talat inte riktigt vad vinet skulle bjuda på… Men nu visade det sig smaka ungefär precis som viner från Touraine och Loiredalen brukar smaka – svarta vinbär, gräs och våt sten, möjligtvis med en hint av nypon och läder. Personliga favoritsmaker. Aldrig att jag i ett blindtest skulle ha gissat på någon annan druva än Cabernet Franc…
Det här är ett vin jag rekommenderar att dricka till mat. Allra helst till någon köttbit eller kanske en gryta, det mår det bäst av.