Torskrygg med smak av Medelhavet

Ett av våra favoritrecept på torsk. Vi lagar den helst på färsk torskrygg. Fisken toppas med smaker av Medelhavet, här väljer vi gärna en blandning av både gröna och svarta oliver samt en lite kraftigare olivolja för extra smak. Toppas med färska örter.

 

Receptet är beräknat på 4 portioner, tillagningstid 30 min varav 20 i ugnen

 

Du behöver:

600 g torskrygg

salt och nymalen svartpeppar

200 g körsbärstomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

2 dl kärnfria oliver

1/2 dl kapris

1/2 dl god olivolja

några kvistar hackad färsk persilja

 

Till servering:

kokt pressad potatis

basilika och persilja

crème fraiche, vitlök, salt och peppar

Gör så här:

 

Lägg torsken i en eldfast form och krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Halvera körsbärstomaterna, hacka rödlöken, grovhacka oliverna samt skala och riv vitlöken.

Lägg allt i en bunke och tillsätt kapris och olivolja. Blanda ihop alla ingredienser i bunken och fördela tillsammans med hackad persilja över och runt om torsken.

Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader. Torsken är perfekt vid en innertemperatur på 52 grader.

Ta ut formen och toppa med basilika och persilja. Servera med pressad potatis och gärna en kall sås på crème fraiche, vitlök, salt och peppar.