Sätt Åland på Tallriken

Redan på färjan över till Åland så känns stämningen lite annorlunda, det ligger något speciellt i luften och kanske är det så just bara för att det är skördefest på Åland denna helg. Den vackra landsbygden och den nyskördade, friska och smakrika maten gör Åland och skördefesten till en mycket trevlig upplevelse för både ögon och gom.

Med en karta i handen och med ett urval på runt 40 gårdar att besöka gäller det att läsa på vart vi ska hamna. Vårt första besök går till Marskogens Lamm, ett litet familjejordbruk med inriktning på just lamm. Vi provsmakar kryddiga korvar och låter oss frestas av stekar, lammsnäckor och andra fina charkprodukter. Kvinnan som står bakom disken talar stolt om att flera av korvarna fått medaljer i mathantverk i både Sverige och Finland. Vi traskar vidare, på gården finns torgförsäljare och här börjar vi göra våra inköp för kvällens middag. Dagens mål är att handla för att sätta Åland på tallriken. Vi köper örtkryddor och grönsaker och beger oss vidare till nästa gård, Karl-Ersgården. En riktigt gammaldags gård i närmast orört skick, här finns får, myskankor, grisar och hästar att klappa. Vi botaniserar bland alla grönsaker och får med oss majskolvar och potatis. Slår oss ned på det lilla caféet på gården, tar en kopp kaffe och njuter av Ålandspannkaka med grädde och sviskonmarmelad. Det känns lite som att tiden står stilla, solen skiner och det doftar gott, lugnt och harmoniskt.

Vi hör talas om Bolstaholmsgård, en gård med anor från 1400-talet, en gång var gården en av de största på Åland och fick bara ägas av adelsätter. Vi blir nyfikna och kör mot Bolstaholm. Här är det stort, det finns nötdjur på gården, eget styckeri och köttförsäljning. Vi beger oss till gårdsbutiken i styckeriet och handlar hängmörat nöt-kött, stora fina biffar vill vi ha på tallriken ikväll. Här säljs också gårdens egna kryddor, vi köper med oss några påsar bland annat årets nykomling kryddsmörskrydda. Avslutar med gårdens klassiker, en Bolstaholmsburgare, en hemlagad hamburgerbiff gjord på gårdens malda charolais-kött … så god att den smälter i munnen.

Dags att åka vidare, nu går färden till Cederbergs. Även här finns försäljning av produkter och djur att klappa, en stor gammaldags väderkvarn pryder gården och vi får chansen att lära oss hur den fungerar. I det mobila äppel-musteriet handlar vi äppelmust som vi dricker upp medan vi tittar på när barnen skriker högt av förtjusning över gårdens halmhoppning.

Klockan går fort och vi åker hemåt, vi hyr en stuga över helgen och på vägen hem passerar vi Stallhagens Bryg-geri, ett mikrobryggeri här på Åland. Vi svänger såklart in för att göra ett sista besök på vår dag.

Här finns en gastropub, kocken lagar mat efter vilka råvaror som finns tillgängliga och menyn uppdateras hela tiden på en griffeltavla vid baren. Tre rätter att välja på och alla låter lika goda, vi bestämmer att hit åker vi nästa gång vi ska till Åland! Vi köper med oss öl från bryggeriets butik, skördefestöl, den ges ut i samband med årets skördefest. Vi intar den lite senare på bryggan nere vid havet, vi ser solen gå ner och konstaterar att skördefes-ten är väl värd ett besök.

Väl hemma i stugan lagar vi en god middag på dagens inköp, allt närproducerat och Åländskt. Grillad biff, kryddsmör, potatisklyftor och grillad majs, allt från dagens besök på gårdarna.

Fakta
Skördefesten delas upp i Öppna gårdar, Skördefestresturanger och Plopp Upp aktiviteter. Syftet med skördefes-ten är att öka försäljningen och stärka förtroendet för åländska produkter samt att lära om livet på landet. Ca 15 000 besökare lockas till denna folkfest varje höst.

Linda & Jenny, Pralinsystrarna