Rostad hummersoppa

Rotfrukter och en splasch konjak rundar av hummern i den här fina soppan med höga smaker. Jag rostar hummerskalen tillsammans med fänkål, morot, lök och vitlök för att få upp smakerna ordentligt. Fänkålsfrön, äppelcidervinäger och dragon blir grymma smaksättare. Grissini är gott till hummersoppan.

Till 4 små portioner

1 fänkål
1 morot
2 lökar
1 hel vitlök
1 tsk fänkålsfrön
skal och kött från 2 humrar
3 msk konjak
neutral rapsolja
3 msk tomatpuré
5 dl torrt, vitt vin
5 dl vatten
5 dl vispgrädde
dragon
salt
äppelcidervinäger
grissini

Gör såhär

Skär rotfrukterna i bitar och lägg i en långpanna. Ta ut köttet ur humrarna och lägg skalen tillsammans med rotfrukterna. Rosta i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter.
Häll lite rapsolja i en tjockbottnad kastrull och värm upp. Rosta tomatpurén i oljan för att ta fram smakerna och för att ta bort den starkaste syrligheten. Lägg i rotfrukter och hummerskalen från ugnen och häll på konjaken. Slå på det vita vinet, vattnet och grädden. Låt soppan sjuda under lock i 20 minuter. För att riktigt dra ur smakerna låter du sedan soppan dra i 30 minuter.
Sila fonden och reducera den till lagom mängd. Det ska räcka till 4 små portioner, som förrätt eller mellanrätt. Ju mer du reducerar desto intensivare blir smakerna. Smaka av med salt och äppelcidervinäger så att du får en balans som passar dig. Lägg hummerköttet i fyra varma tallrikar och slå på hummersoppan. Servera med grissini och något bubbligt.