Pasta med Syrlig Butternutpumpa, Chili och Salvia

Nu är utbudet av pumpor stort i affärerna. Och de här goda grönsakerna förtjänar verkligen sin plats på tallriken även efter att Halloween är över. Alla har de olika egenskaper och sina speciella smaker. I den här krämiga och syrliga pastarätten med chilisting har jag valt Butternut, en pumpa med fint orange kött.

Till 4 portioner.

Ingredienser:

400 g Butternutpumpa
1 gul lök
grönsaksbuljong
1-1,5 msk äppelcidervinäger
smör
16 salviablad
röd chili efter smak
salt
svartpeppar
pasta

Gör så här:

Skala pumpan och skär den i mindre bitar. Hacka löken. Lägg pumpabitarna och lökhacket i en kastrull och täck med grönsaksbuljong. Koka i ungefär tre minuter tills pumpan är mjuk.

Nu är det dags att sila av kokspadet. Lägg pumpa och lök till sidan så länge. Slå tillbaka spadet i kastrullen och fyll på med lite mer vatten. Salta och koka sedan pastan i vattnet. Kokspadet ger god smak åt pastan.

Mixa 3/4 av pumpan och löken till en slät kräm. Smaka av den med äppelcidervinägern, salt och peppar. Krämen ska vara ordentligt syrlig.

Stek resten av pumpan och löken i rikligt med smör. Du kan steka ganska hårt så att smöret får den där brynta, lite nötiga tonen. Stek också med salvian så att den blir krispig.

Lägg nu upp pumpakräm i botten av tallrikarna. Sedan på med pasta och fördela pumpatärningar, lök och salviablad ovanpå pastan. Strö över chili efter smak.