Ostron och Champagne

För mig är ostron världens godaste förrätt men erbjud ett annat alternativ för detta gillar inte alla! Vad kan vara bättre än att mingla runt och smutta på en god champagne och stanna till då och då för ytterligare ett ostron?

Jag älskar ostron men inser samtidigt att inte alla gör det. Enligt mig räcker det med lite citron som tillbehör men en sherryvinägrett eller en skvätt tabasco funkar också fint. En annan lite fegare variant är Ostron Rockefeller. Testa vad ni gillar bäst.

Champagne som jag föredrar till ostron är:
Cuvée Sir Winston Churchill Nr 7548 på systembolaget, pris 1399kr alternativ Perrier-Jouët Nr 87914 på systembolaget, pris 1299kr.

Beaumont des Crayères Nr 7891 på systembolaget som är med på bilden är ett helt ok alternativ om man inte vill lägga så mycket pengar på bubblet. Pris 219kr.

Räkna med minimum 3–4 ostron per person.

Sherryvinägrett

Tillagningstid ca 10 minuter.

Ingredienser:

3 msk sherryvinäger, eller rödvinsvinäger
1 msk äppelcidervinäger
1 msk äpple, syrligt tärnat
1 msk Rödlök, finhackad
1 msk olivolja
tabasco, eller 1 tsk srirachasås

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en skål.

Ostron Rockefeller

Det sägs att denna välkända ostronrätt uppfanns på restaurangen Antoine´s i New Orleans. Sedan dess har många olika varianter utvecklats. Spenat och Pernod är karaktärsmaskerna. Ostron Rockefeller, döpt efter den berömda finansfamiljen, är en bra introduktion för dem som ännu inte fallit för ostron.

Ingredienser:

12 ostron
2-3 msk ostronspad
1 dl vin, torrt vitt eller mousserande
1,5 msk Pernod eller Ouzo eller något annat med anissmak.
1,5-1 krm cayennepeppar
Spenat:
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
160 g babyspenat
1 krm salt
1 dl ost, t ex Emmentaler, riven. Alternativ Gruyère, Jarlsberg eller fransk Comte
2 msk bröd, rivet vitt bröd

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250°. Öppna ostronen. Titta på YouTube hur man gör. Ta tillvara spadet från ostronen och sila ner det i en kastrull. Spara de större skalhalvorna från ostronen. Ställ dem i en ugnssäker form med salt i botten, gärna grovt salt.
2. Häll vin och Pernod i kastrullen med ostronspad och koka upp. Lossa ostronen och sjud dem i kastrullen ca 1 minut. Ta upp ostronen och låt dem rinna av på hushållspapper.
3. Tillsätt grädden och koka tills ca 1 1/2 dl återstår. Smaka av med peppar.
4. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör ca 1 minut. Tillsätt spenat och fräs tills vattnet kokat in. Krydda med salt.
5. Fördela spenaten i skalhalvorna i ugnsformen. Lägg på ostron samt 1 sked sås per ostron. Strö över ost och rivet bröd.
6. Gratinera mitt i ugnen 6-8 min tills osten smält och fått fin färg. Servera genast