Mosel Riesling

Några av mina absoluta favoritviner kommer ifrån Mosel i Tyskland, här odlas främst Riesling och man gör det av världsklass! Klimatet i Mosel är nordligt och kyligt vilket ger druvorna komplexitet och hög syra. Själva odlingarna ligger i backar som vetter mot Moselfloden där sydligt läge och reflektion från floden maximerar solskenet vilket ger druvorna högre sockerhalt och bidrar med fruktigare toner. Just den här balansen mellan komplexitet, hög syra och restsötma är vad som gör Mosel Riesling till några av de bästa Rieslingvinerna i världen.

Riesling från Mosel kan vara torra men är i regel något sötare än vad många är vana vid. Sötma i vin kan för många vara avskräckande men i ett kvalitetsvin är syran så pass hög att detta balanseras. Istället för att upplevas som sliskigt blir vinet istället fräscht, komplext, uppfriskande och väldigt matvänligt! Vinerna har i regel lite lägre alkoholhalt (runt 8%) samt blommig karaktär med inslag av päron, persika och honung. De fruktiga och blommiga tonerna i kombination med restsötman gör att Mosel Riesling är den perfekta partnern till kryddigare mat så som asiatisk eller mexikansk, våra fredagsfavoriter med andra ord ?.

Dessa halvtorra varianter passar utmärkt till thaiwook, sushi eller min personliga favorit, kryddig taco med mangosalsa. (Från vänster, Dr L 89kr art.nr:7218, Weingut Breit 139kr art.nr:7920, Markus Molitor 187kr art.nr:71919 BS)
Utbudet på systemet är inte jättestort och tyska vinetiketter kan vara lite förvirrande. Rieslingviner har ofta ett s.k Prädikat som indikerar druvornas mognadsgrad vilket ofta hänger ihop med vilken restsötma och alkoholhalt man kan förvänta sig. Genom att ha lite koll på Prädikaten är det lättare att välja rätt vin till rätt tillfälle.
Förenklat kan man tänka så här:
Trocken – I regel alltid torrt vin.
Kabinett – Halv torrt eller torrt (i så fall står det Kabinett Trocken)
Spätlese – Halv torrt till något sötare.
Auslese – Sött

De lite sötare varianterna Spätlese och Auslese går också bra ihop med kryddig mat men passar utmärkt till lite kraftigare ostar och desserter. En Spätlese gifter sig tex väldigt bra med en julklassiker som peppakakor med ädelost och fikonmarmelad. (Dr, Loosen 229kr art.nr:90475)
God jul!