Mexikanska Kikärtor i Salladsblad

Kikärtor, dessa små fantastiska ärtor som går att göra så mycket härligt med. I torsdags bjöd vi hem några vänner och bjöd på tacostorsdag (vem myntade att sådant event skulle ske på en fredag?). En succé kan man säga! Här serverades ingen vanligt tacos utan knapriga kikärtor i mexikansk kryddning med krispiga salladsblad och syrliga smaker! En perfekt måltid för hela familjen då man bygger ihop själv vad man ska äta.

För ca 4 personer.

Ingredienser

Två paket ekologiska kikärtor
1 tsk spiskummin
½ tsk rökt paprika
2 klyftor vitlök
1 tsk Torkad koriander
2 färska chilis
1 dl olivolja
Salladsblad (antingen romansallad eller liknande)
4 tomater
1 kruka färskt koriander
2 lime
2 avokado
½ stor rödlök
1 dl Ättika
3 dl Vatten
2 Socker
1 paket fryst mango
Salt
Peppar
Gräddfil/Crème fraiche /Havrefraiche

Tillagning:

Sätt på ugnen på 200 grader.

Häll av kikärtorna och marinera dem i olivolja, spiskummin, torkad koriander, vitlök och rökt paprika. Låt stå en stund så de ”gottar till sig” i marinaden. När ugnen är varm sätter du in kikärtorna i mitten, kom ihåg att då och då röra om bland kikärtorna. Kikärtorna är klara när de är blivit lite knapriga, uppskattningsvis efter cirka 20-25 minuter men håll lite koll och smaka.

Skär rödlöken i strimmor och lägg in den i 1-2-3-lagen bestående av ättika, socker och vatten.

Hackar du tomaterna, rödlöken och halva chilin. Bland i en skål och tillsätt ungefär halva krukan koriander i salladen. Pressa över en halv lime och salta efter behag.

Tina den frusna mangon och blanda den med resterande del av chilin. Skär upp avokadon i skivor. Skölj sedan av och ta bort salladsbladen från sin rot, dessa kommer fungera som ”bröd” och ska ej skäras.

Duka upp ett bort fyllt med godsaker och låt alla plocka ihop sina egna blad med godsaker.

Smaklig måltid!

Tips! Ibland smakar chili massor, ibland ingenting alls! Känn efter innan genom att sätta ett finger mot någon av de uppskurna bitarna och smaka av.