AR Lenoble

Idag fick jag möjligheten att prova igenom AR Lenobles sortiment tillsammans med Christian Holthausen (exportchef) och Linn Ljungkvist (VD Validwines). Jag har endast provat ett vin (Intense Brut NV) från Lenoble tidigare och det var tillsammans med Richard Juhlin när vi spelade in ett avsnitt av champagnepodden.

Jag ska erkänna att jag hade ingen större koll på producenten innan provningen och nu efter så är jag enormt imponerad. Jag hade inte alls förväntat mig att de gjorde champagner med en sådan elegans och precision.

AR Lenoble är ett 100% familjeägt företag som grundades 1920 och förfogar över 18HA mark fördelat på 10HA Chouilly, 6HA Bisseuil, 2HA Damery. De producerar ca 300 000fl per år och arbetar biodynamiskt med undantag att de använder hjälpmedel mot mögel de år som det behövs.

Samtliga viner från Lenoble håller samma stil men varje vin är ändå unikt och ger en spännande upplevelse. Jag känner att varje vin fyller ett syfte och portföljen känns väldigt genomarbetad. Extra roligt är att de gör en 100% Chouilly champagne samt en vingårdsbetecknad. Till reservvinerna använder de ett solerasystem som startades 2002 vilket ger en stor rikedom. Kvaliten på samtliga viner är väldigt hög och de har en stor lagringspotential. Jag hoppas verkligen att vi i Sverige får möjligheten att köpa samtliga viner genom systembolaget i framtiden.

När jag har provat samtliga viner i lugn och ro kommer ni att få prisvärdhetspoäng på samtliga. Cuvee intense har jag provat ordentligt och jag känner att jag kan ge ett prisvärdhetspoäng.

Cuvee Intense NV Pris 309kr, Nr: 77256 Prisvärdhetspoäng 89/100

25% Chardonnay från Chouilly 30% Pinot Noir från Bisseuil 45% Pinot Meunier från Damery in t Basår 2013, 30% reservvin  25% lagrat på ekfat Dosage: 5g/l.

Fruktig med inslag av saftiga päron, gula äpplen, citrus, vita blommor och fläder. Medellång eftersmak.

 

AR LENOBLE BRUT NATURE DOSAGE ZERO Pris: 349kr

30% Chardonnay från Chouilly 35% Pinot Noir från Bisseuil 35% Pinot Meunier från Damery Basår 2012 harvest Vins de réserve: 30% reservvin Proportion de vins sous bois: 25% Dosage: 0g/ln

Doften är intensiv med toner av honung, saftiga päron, ingefära och lime. Moussen är exemplarisk och eftersmaken dröjer sig kvar länge. Personligen har jag svårt för zero dosage champagner och det här var inte min favorit.

AR LENOBLE GRAND CRU BLANC DE BLANCS CHOUILLY Pris: 399kr, Nr: 77109

100% Chardonnay från Chouilly Basår 2013  35% resservin 30% lagrat på ekfat 3-4 år på jästfällning.

 

Otroligt bra för under 400kr, jag fick rysningar när jag doftade på vinet och det föll mig väldigt bra i smaken. Krämigt och smörigt med inslag av honung mineral, mogna äpplen mogen citrus. Riktigt fin koncentration och en smekning från ekfaten.

 

AR LENOBLE GRAND CRU BLANC DE BLANCS CHOUILLY VINTAGE 2008 Pris: 549kr Nr: 79546

100% Chardonnay från Chouilly, lagrat på ekfat Dosage: 4g/l , 8 år på jästfällning

Komplext och koncentrerat men en liten oxidation. Krämig fin mousse inslag av grädde, mogna körsbär, mango, ananas och mogen citrusfrukt. Riktigt trevligt att dricka nu men kommer vinna på lagring.

 

AR LENOBLE ROSE TERROIRS CHOUILLY-BISSEUIL Pris: 369kr

88% Chardonnay från Chouilly 12% Pinot Noir från Bisseuil, basår 2012, 35% reservvin Proportion de vins sous bois: 20% lagrat på ekfat, 12% tillsatt röt vin, 3-4 år på jästfällning Dosage: 3g/l

Mycket trevlig och elegant rose med toner av smultron, krusbär, och mogen röd frukt. Torr eftersmak av citrus och mineral. En perfekt rose till grillad fisk och chark.

 

AR LENOBLE PREMIER CRU BLANC DE NOIRS BISSEUIL VINTAGE 2012 Pris: 549kr

100% Pinot Noir från Bisseuil Proportion de vins sous bois: 35% lagrat på ekfat, 5 år på jästfällning Dosage: 5g/l

Mycket spännande vin som jag gärna skulle vilja prova efter 5-10 års lagring på korken. Mycket fin syra och fruktkoncentration. Det mest spännande är den långa och kryddiga eftersmaken med toner av vitpeppar, ingefära, kardemumma och kanel. Ett riktigt framtidshopp.

 

AR LENOBLE CUVEE GENTILHOMME GRAND CRU BLANC DE BLANCS CHOUILLY VINTAGE 2009 Pris: 649kr Nr: 90545 TSE

100% Chardonnay från Chouilly,100% lagrat på ek, 7 år på jästfällning Dosage: 3g/l

Nu börjar det bli riktigt kraftfullt, vinöst och spännande. Riktigt roligt med en 100% Chouilly från endast 3 vingårdar. Jag upplever denna riktigt kraftfull med inslag av saftiga päron, mango, ananas och mogen citrus. Lång eftersmak.

 

AR LENOBLE CUVEE LES AVENTURES GRAND CRU BLANC DE BLANCS CHOUILLY Pris:929kr

100% Chardonnay från Chouilly en blandning på 2002 och 2006 från en vingård på 0,5HA  “Les Aventures” 22% lagrat på ekfat Dosage: 3g/l

Underbart med producenter som gör vingårdsbetecknade viner. Här har vi ett riktigt seriöst vin som upplevs ungt nu men kommer bli stort i framtiden. Exemplarisk mousse, inslag av stendamm, körsbär, röda äpplen, tropisk frukt och citrus. Riktigt ungt och elegant.