Linscurry med pumpa

I helgen testade vi att laga den här curryn som vi hittade i senaste numret av Buffé. En riktigt god värmande curry med fin smak och textur. Som vanligt tycker vi att en behöver öka på kryddorna när en lagar enligt recept och i denna version la vi även till lite extra kokosmjölk för att grytan lite rinnigare (detta är redan tillagt nedan, för originalrecept kika in på länken nedan). I övrigt: riktigt mumsig curry! Vill en lyxa till det bör en göra lite naanbröd!

Ingredienser (ca 4 portioner)

250 g torkade svarta linser
400 g butternutpumpa
3 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
5 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 – 2 röda chilifrukter
2 tomater
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen kanel
2 tsk paprikapulver
2 tsk malen koriander
1 ½ förpackning kokosmjölk (ca 600 ml)
1 msk tahini (sesampaste)
1 msk honung eller agavesirap
2 msk färskpressad limejuice
3 msk japansk soja
svartpeppar

Till servering

färsk koriander
kokt fullkornsris
srirachasås
limeklyftor
inlagd rödlök
Yoghurtsås
2 dl yoghurt (3%)
1 tsk honung eller agavesirap
1 tsk olivolja
1 krm salt
Gurksallad
1/2 gurka
1 msk risvinäger

Gör så här

Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär pumpan i stora tärningar. Lägg i en ugnsform och bland med olivolja och salt. Sätt in i mitten av ugnen i cirka 20 min.

Koka linserna enligt anvisningen på paketet. Häll av när de är färdiga och ställ åt sidan.

Skala och hacka schalottenlöken. Skala sedan vitlöken och krossa den till paste tillsammans med resten av saltet.

Kärna ur och finhacka paprikan och chilin. Hacka tomaterna. Fräs löken tills den mjuknar i pannan. Tillsätt vitlöken, chilin, paprikan, tomaterna och kryddorna. Fräs på låg värme och ha sedan i de kokta linserna, den rostade pumpan, koksmjölken, tahinin och houngen. Låt sjuda i cirka 5 minuter. Om du tycker den är för tjock kan du ha i ytterligare lite koksmjölk eller vatten. Tillsätt soja och limejuice. Låt sjuda under omrörning och smaka sedan av.

Yoghurtsås: Blanda alla ingredienser med olivolja och salt.

Gurksallad: Hyvla gurkan tunt med osthyvel (eller madolin) och blanda med risvinägern.

Servera grytan med ris, yoghurtsås, färsk koriander gurksallad, kokt ris, srirachasås och limeklyftor.

Receptet är från buffe.