Kronärtskocka med parmesansmör

En härligt enkel förrätt där alla får varsin skocka att sitta och plocka med, vi har valt att servera med smör smaksatt med citron och parmesanost.

 

Receptet är beräknat på 4 portioner, tillagningstid 45 minuter

 

Du behöver:

 

4 kronärtskockor

2 liter grönsaksbuljong

1 gul lök

1 citron

1 knippe färsk timjan

salt

 

Parmesansmör:

100 gram rums tempererat smör

40 gram finriven parmesan av god kvalitet

½ citron, både zest och pressad saft

salt

 

Gör så här:

Börja med kronärtskockorna, innan de kokas avlägsna den kraftiga stjälken intill botten. Det gör du enklast genom att bryta eller vrida bort den. Skölj dem med vatten.

 

Häll grönsaksbuljong i en rymlig kastrull. Skala och dela löken i fyra delar. Dela citronen i fyra delar. Lägg lök, citron och timjan i grönsaksbuljongen och låt koka upp.

 

Lägg sedan i kronärtskockorna och salta lätt. Tillsätt eventuellt mer buljong eller vatten lite beroende på storleken på kronärtskockorna, vattnet ska precis täcka dem. Sjud dem under lock tills det går att dra av bladen på kronärtskockorna, detta brukar ta ungefär 40 minuter.

 

Medan kronärtskockorna kokar, gör parmesansmöret.

 

Rört parmesansmör:

 

Smöret bör vara mjukt, vispa upp smöret. Riv parmesanost fint. Rör ner osten i smöret. Riv citronskalet fint och pressa saften. Tillsätt citron till smöret och smaka av med salt.

 

Servera de kokta kronärtskockorna med parmesansmöret som en förrätt eller som ett tillbehör till middagen.