Krabbpasta med Fänkåls- och Citronsallad

Krabba, fänkål och citron är en grym kombo. I den här rätten samsas de smakerna med djup tomat, kanel och rik pasta. Perfekt varm comforting food när det blåser kallt utomhus.

Till 4 personer

Ingredienser:

2 rejäla fänkålsstånd
4 vitlöksklyftor
bladpersilja
röd chili
1/2 tsk kanel
2 citroner
800 g krossad tomat
pasta
några körsbärstomater
1 hel krabba + 2 krabbklor

Gör så här:

Ta ur både det vita och det bruna köttet ur krabban och de extra klorna. Var noggrann så att inga skalbitar eller skiljeväggar kommer med.

Finhacka de yttre, lite grövre lagren av fänkålen. Spara de inre bitarna och fänkålsdillen. Stek hacket och den finhackade vitlöken i olivolja några minuter. Finhacka persiljan, stjälkar och allt, och stoppa den i pannan tillsammans med kanel och fänkålsfrön. Riv ner skalet från citronerna och ha även i krossad tomat. Lägg körsbärstomaterna ovanpå såsen och koka under lock på låg värme i en kvart ungefär tills den tjocknar och har djupa smaker.

Koka pasta al dente.

Skiva under tiden resten av fänkålen tunt, tunt på mandolin. Pressa över saften av en citron och salta och peppra upp salladen. Blanda också i fänkålsdillen som ger fin grönska.

Häll av pastan, men spara lite av kokvattnet. När såsen har kokat klart blandar du ner krabbköttet och pastan. Lös upp såsen med lite pastavatten om det behövs. Upp med allt på ett serveringsfat och placera den syrliga fänkålssalladen ovanpå. Var och kan pressa över mer citron efter smak.