Japanska dumplings – Gyoza

Gyoza är japanska knyten, ungefär som dumplings fast med lite tunnare deg. Tar ganska lång tid att laga, och är lite meckigt, men är väldigt trevligt att göra tillsammans med vänner innan man slår sig ner för en lång middag.

För 4 personer.

Ingredienser:

Deg
4,5 dl vetemjöl
3,5 dl hett vatten

Sötpotatisfyllning
1 sötpotatis
1 chili
2 dl riven ost
Salt och svartpeppar

Tofufyllning
1 paket tofu (ca 270g)
2 dl shiitakesvamp
Curry
Salt och svartpeppar

Spenatfyllning
3 dl fryst bladspenat
2 dl riven ost
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar

Jordnötssås
2 dl salta jordnötter
½ gul lök
2 msk rapsolja
2 dl kokosmjölk
½ tsk sambal oelek
½ msk riven ingefära
2 msk soja

Gör så här:

Häll mjölet i en bunke och tillsätt lite vatten i taget, under omrörning, innan du knådar ihop allt till en smidig och glansig deg. Täck degen med en fuktig handduk och låt den vila i ungefär en halvtimme.

Gör fyllningarna:
1. Koka en sötpotatis, mosa den och blanda med hackad chili, ost, salt och peppar.
2. Pressa vattnet ur tofun och smula ner den i en stekpanna. Stek smulorna tillsammans med shiitakesvamp och krydda med salt, peppar och curry.
3. Stek bladspenat och blada i ost, mycket vitlök, salt och peppar.

Youtuba gärna dumplings, det går att hitta mycket bra tips på hur man viker dem. Annars: knåda degen i lite mjöl så att den blir riktigt smidig även efter vilan. Dela den i fyra bitar och rulla ut dem till 2 cm tjocka rullar. Dela varje rulle i åtta bitar och använd ett slätt glas för att kavla ut varje bit till en cirkel med en diameter på sisådär 10 cm. Klicka på en matsked fyllning på varje rundel och vik ihop som halvmånar. Sjud i vatten i 5-10 minuter.

Stek lök och vitlök i rapsolja i en stekpanna. Mixa de salta jordnötterna och häll ner i stekpannan. Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära och soja och koka upp.

HÄPP!