Italienska Wallenbergare

Här har vi gjort de klassiska Wallenbergarna italienska med smaker som basilika, rosmarin, rött vin och mozzarella. När Sverige möter Italien.

Receptet är beräknat på 4 portioner

Du behöver

Wallenbergare

500 g kalvfärs

2 äggulor
1 ½ dl vispgrädde
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
1 kruka basilika
olivolja

Sås

½ gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
500 g krossade tomater
1 tsk rosmarin
½ köttbuljongtärning
½ dl rött vin
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
ca 125 gram minimozzarella
½ dl grovhackad basilika samt några blad för garnering

Till servering

färska gnocchi
sallad

Gör så här

Hacka basilikan. Vispa ihop äggulor och vispgrädde i en skål. Tillsätt kalvfärs, salt, nymald svartpeppar och den hackade basilikan. Rör om så du får en smet.

Forma smeten till ca 15-20 ganska små biffar. Det går lättare om man sköljer händerna i kallt vatten. Hetta upp olivoljan i en stekpanna och stek biffarna några i taget så att de får fin färg. Lägg biffarna åt sidan.

Hacka löken och skär vitlöken i tunna skivor. Hetta upp olivoljan i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta. Fräs löken tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt krossade tomater, rosmarin, buljongtärning, vin och socker. Låt såsen koka ihop i 15 minuter.

Rör ner grädden och tillsätt hälften av biffarna, låt dem småputtra i såsen tills de är genomstekta, det tar 5-10 minuter. Ta sedan upp biffarna och lägg i de återstående biffarna som även de får koka i 5-10 minuter.

Lägg tillbaka de första biffarna och låt alltsammans bli varmt. Lägg i minimozzarella och garnera med basilikablad.

Servera biffarna med kokt färsk gnocchi, ett gott bröd en grön sallad. Häll upp ett glas vin och låt fredagsmyset börja!