Flat Iron Square – Off the Beaten Track i London i Vinter

Sugen på att komma bakom Londons turiststråk i vinter? På att gå dit londonborna tar sin förlängda AW i veckorna? Några hundra meter längs Southwark Street, bort från anrika och välbesökta matmarknaden Borough Market, hittar du Flat Iron Square, ett alternativt och nyfiket samarbete mellan ett femtontal olika restauranger och matvagnar. I början av december öppnar dessutom Aprés London 2017 på innergården. Satsningen beskrivs av arrangörerna som en ”authentic wooden ski chalet” som i södra Alperna där det ska serveras äggtoddy och livemusik fram till vinter-OS i Pyeongchang. Inredningen lovar väl inför premiären den 8 december.

Utbudet i den vackra, gamla järnvägsviadukten där Flat Iron Square ligger är stort. Hos Baz and Fred finns grymma pizzor som nästan smakar Neapel. På Burnt Lemon Bakery bakas surdegsbröd som fått jäsa i minst 16 timmar. Cantina Carnitas serverar mexikanskt. EDu meckar ny spansk mat i mixtostilen. Ekachai erbjuder thai, malaysiskt och kantonesiskt. I Laffas vagn kockas snabbmat från östra Medelhavet. Och i tegelbågen under det gamla spåret huserar The Bar som är vad den heter. För att nämna några av möjligheterna här.

Vid våra besök (ja, vi återkom!) åt vi grymt bra på Bar Douro, en portugisisk vinbar och restaurang som ägs av Max Graham vars familj har tillverkat vin och portvin i Douro-dalen i norra Portugal i tvåhundra år. Menyn är uppdelad i Horta (trädgård), Mar (hav) och Terra (land) och innehåller rätter med stor respekt för råvarorna. Gästerna kan välja mellan att äta på ovanvåningen eller i närkontakt med köket där kockarna arbetar vid den kolgrillade ugnen. Du ser din rätt ta form samtidigt som doften av grillade sardiner och lammkött lovar riktigt bra mat. Kanske medan du sippar på ett glas bubbligt Campolargo eller nåt gott från Douro.

Kritikerrosade Lupins lovar ”seasonal british produce with a sunshine influence”. Och det är precis vad vi fick i den här ljusa lokalen med utsikt mot det ännu inte gentrifierade torget utanför. Vi provade gratinerad Cornwallkrabba och en ”mör som smör”-bläckfisk med butternutpumpa och kramelliserad lök. Matchande vita till det. Lupins byter meny ofta. De rätter vi åt för en vecka sedan är redan utbytta på restaurangens hemsida. Maten är lätt och innehåller ofta mycket av säsongens gröna. Även här på Lupins hade vi nöjet att se kockarna arbeta eftersom vi, som inte hade bokat bord, blev placerade vid disken just intill deras arbetsbänk. Och vi vet ju alla att festen är som trevligast i köket. Rekommenderas!

Fakta

Flat Iron Square ligger i Bankside/Southwark söder om Themsen rakt ner från Southwark Bridge om du kommer uppifrån The City-kvarteren.

Adressen är 64 Union Street, London SE1.

Ta the Underground till Southwark, Borough eller London Bridge och promenera hit. Eller promenera över Themsen. Perfekt efter ett eftermiddagsbesök på Tate Modern.

Hemsida: www.flatironsquare.co.uk

Flat Iron Square öppnade först i oktober 2016 i en viadukt under den gamla järnvägen. Satsningen är en del av planerna på ett promenadstråk längs järnvägslinjen Low Line i Bankside som ska knyta ihop London Bridge, Blackfriars, Waterloo och Elephant and Castle gastronomiskt