Farmor Olgas Frozen Cheesecake

En fantastisk glass som min farmor lärt mig göra. På somrarna gjorde hon den med Ddigestivekex och färska jordgubbar från landet, nu till julen med pepparkakor och lingon

Receptet är beräknat på 6 stora portioner eller 12 mindre.

Tillagningstid 20 minuter samt 4 timmar i frysen

Ingredienser:

3 ägg
75 gram Philadelphiaost
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
12 pepparkakor (alt. 6 Digestivekex)
Lingon, hela pepparkakshjärtan och gärna lite ris för garnering

Gör så här:

Krossa pepparkakorna till smulor med hjälp av en mixer eller mortel.

Knäck äggen och separera gulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i äggvitorna).

Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål.

Rör ihop äggulor, strösocker och färskost i en andra skål.

Blanda grädde och vaniljsocker och vispa grädden fluffig i en tredje skål.

Rör försiktigt ihop de olika blandningarna i en skål och tillsätt pepparkakssmulorna. Vispa inte, glassen blir fluffigare om du rör försiktigt.

Häll upp glassmeten i portionsskålar eller i en större form och knacka lite lätt för att undvika luftbubblor. Ställ in dem i frysen i minst fyra timmar.

Låt glassen tina cirka 20 minuter innan servering. Garnera med ett helt pepparkakshjärta, lingon och gärna en liten kvist lingonris eller ett granskott.