En Vild Kombination

Min fina vän Philip Åstrand som driver företaget viltbilen.se hörde av sig till mig en kväll och frågade om det gick att kombinera champagne och viltkött? Utan att tänka efter svarade jag ja! Jag säger alltid att champagne passar till allt utom inlagd sill och därför äter jag inte inlagd sill.

Efter att ha pratat en stund med Philip kom vi fram till att vi behöver en neutral köttbit som inte tar över för mycket och att tillbehören måste mycket väl avvägda. Vi bestämde oss för att jag skulle prova att kombinera champagne till hjortfile och en viltkorv smaksatt med kantareller och enbär.

Jag funderade lite på vilka tillbehör som skulle kunna matcha till rätterna och kom fram till att de måste vara neutral i smaken och att de måste matcha champagnen till 100%. När det gäller val av champagne till viltkött behöver man en kraftig champagne gärna med lite ålder, lagrad på ekfat och gärna med en hög andel kraftig Pinot Noir.

Man skulle kunna säga att man behöver en riktigt bra champagne för att kunna matcha den med något så kraftigt som viltkött.

Med facit på hand kan jag säga att champagne och vilt är en riktigt bra kombination om man är duktig i köket och duktig på att välja champagne. Viltkött för mig är en lyx som jag inte unnar mig varje dag men jag kommer definitivt börja laga mer mat med viltkött då det är väldigt nyttigt samtidigt som det är snällt mot vår miljö.

viltbilen.se tillhandahåller viltkött av högsta kvalitet till fina priser. De har dessutom fri utkörning i Storstockholm och Uppsala vilket gör det riktigt smidigt.

Nedan kan ni se de rätterna jag tillagade samt lite tips på val av champagne. Jag hoppas att ni får lite inspiration till att prova en vild kombination i köket.

Dovhjortscarpaccio med picklad kantarell, riven parmesan och rödbetschips

Lättast är att utgår från en frusen bit dovhjortsfile som ni låter tina nån timme i rumstemperatur.

Skiva köttet så tunt du kan och placera på en tallrik.

Placera ut dina picklade kantareller som ar fått ligga i 1/2/3 lag under några timmar.

Tillsätt rödbetscreme ( koka en rödbeta låt svalna och mixa sedan tillsammans med majonäs, citron, salt, peppar, honung och valnötter.)

Riv över rikligt med parmesan av hög kvalitet. Jag brukar använda en osthyvel då jag tycker att lite större bitar blir godare och ser finare ut.

Smaksätt med saften från en grillad citron, salt, svartpeppar och en fin olivolja.

Toppa med rödbetschips. ( skiva rödbetor tunt och fritera i en kastrull tills de får färg. Låt droppa av på hushållspapper)

Servera och njut!

Förslag på champagne till maträtterna

Egly Ouriet Brut Tradition Pris: 589kr Nr: 77565

Otroligt fruktig och kraftfull pinot noir med en fin syra möter maträtterna otroligt bra.

Jacquesson 739 Pris: 439kr nr: 7436

En kraftfull matchampagne som matchar maträtterna fint med sina ekade toner och höga fruktighet. Låt champagnen stå i glaset minst 20 min för att få ut full potential.
Krug Grande Cuvee Pris 1529kr Nr: 7494
Ett självklart val när det kommer till kraftiga ekade champagner.

Vilmart Grand Cellier Pris: 425kr Franska vinlistan
En av mina absoluta favoritproducenter som gör ett kraftig vin med stor andel härlig pinot noir. Otroligt prisvärt!

Kantarell och enbärskorv med blommkålspure, stekta kantareller och bakat äpple

Koka blomkålen mjuk i mjölk. Häll av mjölken och mixa med grädde, smör, salt, svartpeppar, citron, timjan och tryffel.

Grilla eller stek korven.

Placera korven på blommkålspuren.

Garnera med stekta kantareller och några skivor bakat äpple.

Stekt Dovhjortsfile med jordärtskockspure brynt smör och grönkålschips

Skala och koka jordärtskockorna i mjölk. Häll av mjölken och mix med smör, grädde, parmesan, salt, peppar och citron.

Stek dovhjorten och låt den vila innan ni skär upp den.

Lägg dovhjorten på jordärtskockspuren och toppa med lite brynt smör, nymalen svartpeppar samt grönkålschips. (ugnsbaka bladen på 200 grader tills de fått färg)