Pinot Noir

Pinot Noir tros ha sin bakgrund i Bourgogne någonstans 300 år e.Kr. Bourgogne ligger i nordöstra Frankrike och det är ifrån de centrala delarna som de främsta Pinot Noir viner kommer ifrån. Ett rött bourgogne vin skall till 100 procent bestå av Pinot Noir, med undantag från Bourgogne passe-tous-grains. Förutom områden som Bourgogne och Champagne så odlas druvan i stora delar av världen så som Australien, Nya Zeeland, USA och Tyskland. I Tyskland kallas druvan för Spätburgunder, i Italien Pinot Nero och i Österrike kallas den för Blauburgunder. De viner som framställs av Pinot Noir anses vara några av de bästa i världen. Pinot Noir druvan muteras mycket lätt och det tros finnas runt 50 varianter av druvan idag.

Klimat och odling

Det är en utmaning att odla Pinot Noir. Tidigt på våren skjuter vinrankan skott, vilket gör att vårfrosten lätt drabbar druvan. Den behöver en lång och stabil växtperiod. Druvan är känslig för hetta, frost och fukt. Trivs bäst i svalare klimat. Jordmånen har betydelse för druvans karaktär; kisel ger lätta viner, kalkjordar befrämjar bouqueten och lera ger tunga och alkoholrika viner. Både virussjukdomar och botrytis är ett hot mot druvan.

Karaktär

Pinot Noir är en blå druva med tunt skal. Karaktären ändras beroende på klimatet. Ett varmare klimat ger ett vin med smak av mogen frukt medan ett kallare klimat ger ett syrligare vin med mer smak av bär och röda frukter. Pinot Noir vinerna är tacksamma att lagra och ett vin som åldrats 15 till 20 år anses vara av mycket god kvalité.

Doft och smak

Pinot Noir har en doft av tryffel, vilt och viol. Med mognad kommer dofter av svamp och multna löv. Typisk smak av druvan är inslag av jordgubb, hallon och körsbär.

Passar till

De lite lättare Pinot Noir vinerna går utmärkt till kötträtter och stekt fisk. Medan de lite fylligare fungerar till anka. Lagrade viner gifter sig fint med vilt och lite mustigare kötträtter.