Malbec

Malbec druvan kommer ifrån arten Vitis vinifiera och har sitt ursprung i Bordeaux, Frankrike. Men 1852 planterades Malbec druvan i Argentina och idag räknas Malbec som Argentinas blå nationaldruva. I Frankrike odlas Malbec främst i Cahors, i sydvästra Frankrike. I Cahors går Malbecdruvan under namnet Auxerrois. Och i Argentina odlas Malbec främst i området Mendoza. Druvan odlas också i Nya Zeeland, Italien, Spanien, Chile, Australien och i Sydafrika.

 

Klimat och odling

Druvan kräver mycket värme och sol för att trivas. I Argentina odlas druvorna på höga höjder och druvorna blir därmed små, koncentrerade och har ett tjockt skal. Malbec trivs i de flesta jordmåner.

 

Karaktär

Malbecdruvan är en mörkblå druva med ett mjukt skal och fruktkött. Viner från Malbec är färgstarka, näst intill mörklila och rika på tanniner. Och de har hög fruktsyra. I Mendoza förekommer Malbec i två varianter; en med en längre ekfatslagring och en mer fruktig variant. I Cahors är vinerna mer klassiska. Vinerna är generellt kraftiga och lagringsdugliga.

 

Doft och smak

Smaken går åt björnbär, svarta körsbär, plommon och tobak. Malbec har dofter av jord, kryddor, choklad och tobak. Beroende på vart druvan odlas kan smak och doft skilja sig åt.

 

Passar till

Malbecviner passar till kryddstarka och kraftiga maträtter. Grillat och pastarätter fungerar utmärkt.