Lambrusco

Lambrusco tillhör Vitis vinifera och växte under romartiden vilt i bergskedjan Apenninerna varför den kallades för Vitis Labrusca, ”vilt växande”. Druvan sägs vara en av de äldsta i historien. Lambrusco har lätt att mutera vilket har lett till att det finns omkring 60 kloner av den, den mest odlade är salamino. Druvan odlas främst i de norditalienska regionerna Emilia, Piemonte och Trentino.

Druvan Lambrusco förknippas ofta med vinet med samma namn. Vinet Lambrusco är ett mousserande rött vin med jordgubbssmak som skall drickas kylt. Det finns delade meningar om detta vin och det kan vara värt att testa något som inte är alltför billigt. Vinerna med högre kvalité går ofta under namnen Lambrusco di Grasparossa och Lambrusco di Sorbara.

Klimat och odling

Lambrusco mognar tidigt i oktober och ger hög avkastning. Druvan gillar varmt klimat och är motståndskraftig mot sjukdomar. Jordmånen är ofta lera.

Karaktär

Lambrusco är en blå druva som har lågt innehåll av tanniner och som ger måttlig till låg alkoholhalt.

Doft och smak

Lambrusco har en fruktig doft och smaken går åt röda bär så som jordgubbar och hallon.

Passar till

Passar utmärkt till grillat kött, kallskuret och ostar. Eller varför inte till något bakverk eller som aperitif?