3 varianter på Salmalax.

Salmalax är en av mina favoritråvaror för att det smakar gott och det är väldigt enkelt att variera. Salmalaxen går lika bra att äta rå som tillagad. Om ni ska steka eller grilla salmalaxen är det viktigt att ni bara steker den lätt på båda sidor och absolut inte genomsticker den. Är man en person som inte klarar av lite rå lax i mitten tycker jag man ska välja en vanlig bit färsk lax som är betydligt billigare.

Nedan får ni tips på 3st enkla och goda varianter av salmalax som ni självklart kombinerar med en passande champagne.

Laxcarpaccio med löjrom avokadocreme och rostade pinjenötter

Smaksätt den tunt skivade laxen med flingsalt, olivolja och saften från en grillad citron.

Mixa avokado med salt och citronsaft och fördela sedan på laxen.

Champagne:

Till den här eleganta rätten behövs en elegant champagne. Syran i en blanc de blancs skär fint igenom fettet i laxen i avokadon och matchar med grillade citronen och de rostade nötterna.

Laxceviche med mango chilli och ingefära

Tärna lax, avokado, gurka (utan skal) och mango.
Blanda i en skål och smaksätt med citron, riven ingefära, finhackad chili, soja och sesamolja.
Använd en liten skål för att forma en fin kub.
Servera med rostade cashewnötter och en dressing på honung, sesamolja, citron och soja.

Champagne:

Här har jag valt en halvtorr champagne för att matcha sötman i mangon och honungen vilket också är två smaker som vi hittar i champagnen. Den halvtorra champagnen klarar också hettan från chili och ingefära på ett bra sätt.

Rostad pumpasoppa med halstrad salmalax

Rosta pumpa och äpple i ugnen tills det är mjukt och har fått lite färg.
Stek en liten bit schalottenlök mjuk utan att den får färg.
Mixa den stekta löken med pumpan och äpplet.
Tillsätt vitt vin, matlagningsgrädde samt en buljongtärning ( grönsak eller kyckling)
Mixa igen och koka på svag värme.
Smaka av med citron, salt och svartpeppar och en liten klick creme fraice.
Stek laxen snabbt på båda sidor och placera i soppan.
Dekorera med olivolja och rostade pumpafrön.

Champagne:

Här väljer jag en lite kraftigare champagne, Vilmart grand cellier som jag tycker matchar den rostade pumpan och den höga fuktigheten i soppan. Champagnen har också en trevlig syra som gör att soppan känns frisk och lätt.

Som ni ser använder jag aldrig mått eller recept när jag lagar mat. Är det någon som vill ha mer exakta mått får ni maila mig på martin@champagnesweden.se.

Ni kan även kika på min youtubekanal där ni hittar videon från matlagningen. Jag önskar er alla en fin helg.